Världens befolkning blir allt tyngre, vilket sätter sina spår i folkhälsostatistiken. Därmed blir också antalet människor som försöker gå ned i vikt ständigt fler, och jakten på snabba lösningar leder till att en del människor blir rika på andras övervikt.
Det finns dock inga genvägar till en säker och hälsosam viktnedgång, även om många driftiga entreprenörer försöker få oss att tro det. Att leva hälsosamt handlar om att få i sig nödvändiga näringsämnen, och om man plötsligt fastar, eller bara äter vitkål i två veckor, kan kroppen lägga på sig vikt igen när man går tillbaka till att äta ”normalt”. Det man bör förändra är istället det man äter när man äter ”normalt”.
Viktminskning handlar om att göra av med fler kalorier än man får i sig. Differensen mellan dessa tas nämligen från den egna kroppen, och det som förbränns tappar man i vikt. Att motionera är viktigt för att gå ned i vikt, och även lättare motion kan göra stor skillnad. Eftersom den bästa motionen är den som blir av bör man hitta en motionsform som man gillar.
Allra viktigast är dock att förändra sina matvanor. En stor bov i sammanhanget är onödiga kolhydrater i form av socker, chips och liknande. Att skära ned på dessa ger ofta en stor effekt, även om den inte kommer att inträda över en natt. En daglig minskning av kaloriintaget med mellan 300 och 500 kalorier per dag är realistisk, och leder till en viktnedgång på mellan ett halvt och ett kilo i veckan. För att uppnå detta kan man göra följande:
- Dricka vatten istället för läsk och andra sötade drycker.
- Inte använda socker i kaffe och te.
- Ta mindre portioner av onyttig mat, och undvika plusmenyer och liknande.
- Dricka mindre alkohol.
- Inte äta onyttigheter som kakor, chips och godis mellan måltider.
Ät så här istället
Det är viktigt med regelbundna måltider för att inte störa kroppens metabolism, vilket annars gör det svårare att gå ned i vikt. Att hoppa över måltider leder inte heller till viktnedgång, eftersom man ofta känner sig hungrigare då, och äter helt fel saker.
Istället bör man välja mat som har lågt kaloriinnehåll, men som ger bra mättnadskänsla. Här spelar fibrer och proteiner en viktig roll. Frukt och grönsaker, baljväxter och fullkorn innehåller mycket fiber. Proteiner finns i animaliska livsmedel som ägg, kött och mejeripriodukter.