Rehab på träningscenter – som medicin

Rehab på träningscenter – som medicin

Vissa forskare fastslår att träning kan ha en effekt på kroppen och hjärnan som ger bättre medicinsk effekt än tabletter. Men vad händer i kroppen egentligen?

 

pexels-photo-103520Att träning har positiva medicinska effekter är välkänt sedan tidigare. Vissa gym är till och med specialiserade på området medicinsk träning och erbjuder specialträning såsom beteendemedicin, akupunktur, ergonomi och andra sorters rehabiliterande träning eller friskvård. Detta är former av rehabilitering som ofta behövs efter en förslitningsskada, operation eller olycka. Mer om detta kan man läsa på http://www.medfit.se/haninge-fysiocenter/. För den som föredrar lugnare träning finns även medicinsk yoga, som visat sig vara mycket effektivt för en rad sjukdomar och besvär enligt Vetlandaposten. Medicinsk yoga regelbundet har resulterat i att många företag och skolor fått ett lägre antal sjukskrivningar och att trötthet bekämpas mer effektivt.

 

Träning – motsvarar 100 mediciner

Om man ägnar sig åt högintensiva aktiviteter som exempelvis löpning i minst 30 minuter om dagen, gör detta att man automatiskt bromsar stresspåslag. Enligt en artikel från Sveriges Radio kan det till och med vara så att vissa delar av hjärnan växer vid träning. Detta grundar sig i att kopplingen mellan pann- och tinningloben blir starkare vilket gör att cortex, hjärnans yttre del, växer. Fysisk aktivitet sätter alltså inte enbart fart på cirkulationen i musklerna, utan även cirkulationen i hjärnan. Syresättningen leder bland annat till att nya blodkärl och hjärnceller utvecklas samt att produktionen av proteinet BDNF tar fart. BDNF är som en mirakelmedicin för hjärnan när det kommer till åkommor som depression, koncentrationssvårigheter och minnesproblem. Detta skriver Dagens Industri.

 

”Om träningens effekter på hjärnan gick att komprimera i en tablett skulle det vara världens mest sålda medicin”, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Karolinska institutet.