Under graviditeten är det viktigt att tänka på vad man äter, men detta kan vara svårt bland alla råd, rön och skrönor som snurrar runt omkring en. Kosten är viktig både för mamma och barn men här kommer några tips på vad som är okej att äta och inte under graviditeten.
Livsmedelsverket tillhandahåller en hel del bra information kring kost för gravida men framförallt bör du prata med vårdcentralen om du är osäker. Sunt förnuft och varierad kost är dock alltid bäst under graviditeten, för mammans välmående men framförallt för barnets tillväxt. Ca 500 g frukt och grönt per dag är att rekommendera samt fisk 2-3 gånger/vecka. Kött, kyckling, linser, ägg och bönor är också en bra proteinkälla som man bör inta regelbundet. Även pasta, främst i fullkornsform, potatis, bröd och bulgur innehåller viktiga näringsämnen för barnets tillväxt. Sushi, sashimi, mjukost på tub, halloumi och mozzarella är helt okej att äta för både mamman och barnets hälsa även om vissa skrönor om dessa livsmedel finns.
Att akta sig för
Med andra ord så går det bra att äta en varierad, sund kost och det är bara ett fåtal livsmedel som man bör passa sig för. Koffein i form av kaffe och te går bra att dricka i lagom mängd, ca 3 koppar kaffe om dagen är rekommenderat. Ginseng är däremot inte rekommenderat i någon form alls. Mögelostar och kittostar t ex brie, chevré och gorgonzola är något att passa sig för eftersom dessa kan innehålla bakterier.
Kött ska vara genomstekt och får inte vara rått på något sätt. Viltkött är inte alltid att rekommendera p.g.a. att dessa kan inneha ganska hög blyhalt utav blyammunitionen. Torkat, rökt eller gravat kött bör frysas ner ca tre dygn innan det äts.